Cultuur opsnuiven

Málaga

Málaga is een bruisende mediterrane metropool gelegen aan de voet van de ‘Montes de Málaga’. Je vindt er niet alleen heel wat sierlijke promenades verfraaid met prachtige tuinen, maar ook een levendige grote haven.

Waarom je Málaga nog zou bezoeken? Het lijstje is lang. Met als aanraders het Picasso museum, de Moorse vesting Alcazaba en het romeins theater. Maar vergeet zeker ook niet het kasteel Gibralfaro, de kathedraal ‘La Manquita’, de Mercado Atarazanas (overdekte markt) en Muelle Uno (de haven).

En laat je tenslotte lekker gaan in de gezellige winkelwandelstraten en de vele authentieke gezellige tapas-bars. Ontdek ook meer op de website ‘Beleef Malaga’!


Ronda

Dit stadje is bekend om zijn spectaculaire ligging op de top van een imposante rots. U heeft er een adembenemend zicht op de bergengte, de Tajo.

Ronda biedt een mengelmoes van Moorse bouwwerken, kerken en arena’s. Wist u dat de oudste arena voor stierengevechten zich in Ronda bevindt? Eenmaal per jaar worden in de arena nog stierengevechten gehouden (september). Tijdens de rest van het jaar is het een prachtig museum.

Maar hét symbool van Ronda is uiteraard de ‘nieuwe’ brug uit 1793.


Puerto Banús – Marbella

Dit is de thuishaven van enkele van de meest luxueuze zeiljachten ter wereld. Mooie sportauto’s staan geparkeerd aan bars, restaurants, antiekwinkels en luxeboetieks of in de buurt van de zeilboten en jachten.

Op warme zomeravonden is het hier gezellig druk. U kan dan heerlijk rondneuzen in de winkeltjes die tot in de vroege uurtjes open blijven.

U kan ook wandelen naar het oude centrum van Marbella met zijn prachtige Moorse wijk. U vindt er een doolhof van smalle, kronkelde steegjes. Of u kan via de kustlijn gewoon genieten van de Middellandse Zee.


Granada

‘Geef hem een aalmoes, vrouw, want niets is zo triest als blind zijn in Granada’. Dit populaire gezegde is te lezen op een muur in het Alhambra, een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Deze schitterende stad met zijn overvloed aan monumenten wordt beschermd door het weidse, besneeuwde silhouet van de Sierra Nevada. Het moderne, christelijke stadsdeel van Granada ligt aan de voet van de heuvels, terwijl het Moorse deel tegen de flanken is gebouwd.

Het belangrijkste monument van Granada is uiteraard het ‘Alhambra’ met zijn tuinen (Generalife). Het Qalat-al-Hamrá of Rode kasteel is wereldwijd bekend als een van de weinige resterende prachtige Moorse paleizen.


Mijas

Mijas is een heel pittoreske stad, die prachtig gelegen is op een van de vele heuvels van de Sierra de Mijas. Het stadje wordt omringd door een landschap van naaldwouden en biedt een magnifiek uitzicht op de Costa del Sol.

De kronkelige straten, de sfeervolle hoekjes, de met bloemen versierde huizen en de talloze pleintjes dragen allemaal bij tot de charme van Mijas.

Mijas, dat is genieten. Zet u aan een klein tafeltje op een terrasje, nip aan een lekkere koffie en laat het allemaal voor u gebeuren. Heerlijk!


Antequera – El Torcal

Antequera heeft heel wat te bieden. Schilderachtige witte huisjes aan de voet van de vesting en in de schaduw van de klokkentoren van San sebastián, talrijke monumenten in renaissancestijl of barok, kerken, paleizen, kloosters, … Kortom: een onmiskenbare parel die getuigt van de schitterende geschiedenis van Andalusia.

El Torcal is dan weer een prachtig natuurpark van meer dan 1.200 ha. Het biedt een van de meest indrukwekkende karstlandschappen van Spanje. Zal het u verbazen dat het dan ook als locatie fungeerde voor vele science fiction films?


Córdoba

Córdoba is in de eerste plaats beroemd om zijn Mezquita, zijn moskee-kathedraal. Het is een stad vol geschiedenis. Het volledige oude centrum van Córdoba werd overigens uitgeroepen tot Wereldcultuurerfgoed.

Naast de Mezquita telt Córdoba nog heel wat meer culturele parels. Zo zijn de Romeinse brug en de Joodse wijk (Juderia) met zijn smalle middeleeuwse straatjes en de synagoge uitstekend bewaard gebleven. Doorheen de stad vindt u tal van bouwwerken die getuigen van de Romeinse, Arabische, Joodse en Christelijke invloeden. Het ontdekken méér dan waard!