Blog

La luna mora - Guaro

La Luna Mora in Guaro vlakbij Coín (Málága)

Romantische oosterse bazaar: mix van Moorse, joodse en christelijke invloeden

Een van de leukste festivals aan de Costa del Sol is ‘La Luna Mora’ in het dorpje Guaro in de nabijheid van Coín (Málága). Het hele dorp wordt in het eerste weekend van september omgetoverd tot een romantische oosterse bazaar. Waar jaarlijks duizenden mensen op afkomen. Dit festival draait om de drie culturen die in de Middeleeuwen Andalusië hebben gevormd: het is een mix van Moorse, joodse en christelijke invloeden.

Kaarslicht zorgt voor een sprookjesachtige sfeer

Als het ’s avonds donker is, wordt dit bergdorp alleen maar verlicht door duizenden kaarsjes, zo’n 25.000 stuks. Deze worden aan het eind van de middag langs de huizen gezet en rond 18.00 uur aangestoken. De volgende ochtend is alles weer netjes opgeruimd, door dezelfde jongens en meisjes die de kaarsjes geplaatst hebben.

Oosterse markt en exposities

Ambachtslieden uit de hele wereld verkopen hun producten; van kruiden en zeep tot sieraden en lampen, je kunt het zo gek niet bedenken. Verder zijn er exposities van kunstenaars, workshops en de winkels zijn uiteraard open.

Eten en drinken in Moorse stijl

Natuurlijk ontbreken ook bij dit festival de culinaire verwennerijen niet. ’s Avonds tref je overal kraampjes met tapas, wijn en oosterse gerechtjes en er zijn koffie- en theetentjes in Moorse stijl met gezellige terrasjes.

Auditoria de la Luna Mora

Een Spaans festival zonder muziek en dans is eigenlijk geen festival. Daarom zie je veel straattheater en dans- en muziekoptredens. Speciaal voor dit festival werd in 2010 in Guaro een van de grootste openluchttheaters van de provincie Malaga geopend, het Auditorio de la Luna Mora. Hier zijn ruim 1800 zitplaatsen. Tijdens ‘La Luna Mora’ vinden er in het theater concerten plaats van bekende Spaanse artiesten. Zelfs de legendarische flamencogitarist Paco de Lucia heeft hier opgetreden. En fusionartiesten zoals Pablo Alborán en Diana Navarro werden uitgenodigd. Voor sommige concerten moeten kaartjes worden gekocht, maar er zijn ook activiteiten die gratis toegankelijk zijn.

Prachtige omgeving

Op slechts 10 kilometer van Coín ligt Guaro, in het dal van de rivier Guadalhorce. Het landschap is heuvelachtig en bestaat voornamelijk uit amandel- en olijfbomen. Het dorp is goed bereikbaar met de auto. Kortom, vanuit Finca La Toronja  kun je heerlijk genieten van de omgeving. Maar ook van de vele leuke festivals die er in de buurt gehouden worden.

Deel dit bericht