Blog

Puente Nuevo Ronda De 5 voornaamste bezienswaardigheden van Ronda

De 5 voornaamste bezienswaardigheden van Ronda

Ronda is een van de oudste steden van Spanje en ligt zo’n 50 kilometer landinwaarts tussen de Sierra de las Nieves en de Sierra de Grazalma in centraal-Andalusië op een hoogte van ongeveer 750 meter boven zeeniveau. Deze hoogte zorgt ervoor dat je rondom een prachtig uitzicht hebt op het wijde landschap. De schrijvers Ernest Hemmingway en Orson Welles hebben jarenlang in Ronda gewoond en beschreven de schoonheid van dit gebied. Naast de prachtige omgeving staat Ronda ook bekend om haar Puente Nuevo, El Tajo de Ronda en het stierenvechten. De  5 voornaamste bezienswaardigheden van Ronda:

Tajo de Ronda, de kloof van Ronda

De stad Ronda wordt letterlijk in tweeën gespleten door de rivier Guadalevín. Deze rivier heeft in de loop der eeuwen een ruim 100 meter diepe kloof gesleten tussen de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad). De kloof, El Tajo in de volksmond, is zo’n 50 meter breed en 500 meter lang. Zowel vanaf de bruggen als vanuit de kloof heb je een prachtig zicht op dit bijzondere stuk natuur.

Puente Nuevo

El Tajo wordt door 3 bruggen overspannen. De oudste is Puente San Miguel en is gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse brug en staat daarom ook wel bekend als Puente Romano. Deze lagere brug ligt net buiten de stadswallen van Ronda, nabij de Puente Viejo (de oude brug). Deze brug werd in de 16e eeuw gebouwd, omdat er een betere verbinding tussen de beide stadsdelen moest komen.
Maar de belangrijkste en meest imposante brug van Ronda is de Puente Nuevo, waarvan de bouw van 1751 tot 1793 duurde. Met zijn 3 bogen is de brug 70 meter breed en heeft een hoogte van 98 meter. Deze brug is het ontwerp van de architect José Martín de Aldehuela. Volgens de legende maakte hij een einde aan zijn leven om te voorkomen dat hij ooit nog iets zou bouwen dat zijn Puente Nuevo zou overtreffen. In werkelijkheid is hij in 1802, op 72-jarige leeftijd, een natuurlijke dood gestorven in Málaga. Deze nieuwe brug heeft het mooiste en indrukwekkendste uitzicht en is daarmee een van de meest gefotografeerde locaties in Spanje. Als je naar de bodem van de kloof afdaalt vanuit het Casa del Rey Moro, kom je op een plekje waar je prachtige foto’s kunt maken van de brug.

De wieg van het moderne stierenvechten

Ronda wordt ook wel de wieg van het moderne stierenvechten genoemd. Een van de beroemdste toreadors van de 18e eeuw, Pedro Romero, werd geboren in Ronda. Hij opende in 1785 het Plaza de Toros, de oudste (nog bestaande) stierenvechtersarena van Spanje. Deze arena, ook gebouwd door architect José Martín de Aldehuela is de thuisbasis van een van de beroemdste Spaanse leerscholen voor het stierenvechten. Tegenwoordig worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden (in september), de rest van het jaar doet het gebouw dienst als museum.

Museo Taurino, stierenvechtenmuseum

Het stierenvechtenmuseum Museo Taurino werd in 1984 geopend. Je vindt hier alles terug over de geschiedenis van het Plaza de Toros aan de hand van gravures, litho’s, tekeningen en tal van andere relikwieën. De permanente tentoonstelling die is gericht op de twee grote stierenvechtersdynastieën, bevat ook originele kostuums. Het gebouw zelf is een museum op zich. Het is geclassificeerd als cultureel erfgoed. Het was de eerste stierenvechtersarena die volledig van steen gebouwd werd. De neoklassieke bouwstijl is uniek. En wordt gekenmerkt zich door 2 galerijen van elk 5 rijen tribunes. Die worden ondersteund door 136 zuilen en 68 bogen. De arena biedt plaats aan ongeveer 5.000 mensen.

Het oude historische centrum van Ronda

La Ciudad (het oude centrum) wordt enigszins gedomineerd door de Plaza Duquesa de Parcent. Waar de kathedraal Santa María la Mayor (16de eeuw) staat. Het was vroeger een moskee en heeft nog steeds 4 Moorse koepels. De klokkentoren staat op de fundamenten van de vroegere minaret. Rondlopen door Ronda is zeker geen straf. Er zijn zoveel bezienswaardigheden, zoals Moorse stadsmuren en poorten, de kerk Iglesia de Nuestro Padre Jésus, de Moorse baden (Baños Arabes), het Palacio del Marques de Salvatierra, het Palacio de Mondragón met daarin het Museo Municipal (stedelijk archeologisch musem) en natuurlijk het Balcón del Coño, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt! Het is niet alleen kunst en cultuur wat de klok slaat; in Ronda kun je ook genieten van heerlijk eten en drinken in de vele bodega’s en restaurantjes.

Eén dag is te weinig

Eigenlijk is één dag te weinig als je Ronda wilt verkennen. Er is zoveel te doen en te beleven dat je er eigenlijk meerdere dagen naartoe zou willen. Dan hebben wij de perfecte plek voor je; Ronda is vanuit Coín, waar B&B Finca La Toronja gelegen is, gemakkelijk bereikbaar via A-366. Via deze weg rij je in ongeveer een uur dwars door Sierre de las Nieves via de witte dorpen Alozaina, Yunquera en El Burgo naar Ronda. De reis alleen al is spectaculair te noemen vanwege de vele vergezichten en prachtige natuur.

Deel dit bericht