Traditionele Romería in Coín (Málaga).
Pelgrimstocht naar het heiligdom van de Virgen de la Fuensanta
Coín maakt zich op voor de jaarlijkse traditionele Romería naar het heiligdom van de Virgen de la Fuensanta. Die plaatsvindt in het eerste weekend van juni . Een populaire traditie waarin religieuze toewijding wordt vermengd met een vreugdevolle viering. De oorsprong van de Romería is gebaseerd op een legende – die dateert uit 1487 – over de verschijning van de Heilige Maagd Maria. Sindsdien is ze de beschermheilige van de stad.
Ermita de la Fuensanta – Versierde praalwagens
Op eerste zaterdag van juni om 10 uur begint de reis van 5 kilometer naar het heiligdom van de Maagd Maria. Een stoet van zo’n 50 versierde karren en praalwagens trekt door het platteland rond CoÍn. Deze karren en wagens zijn versierd in Romaanse stijl, met takken, bloemen en religieuze symbolen, en worden getrokken door ossen, ezels, paarden en sommige tractoren. Het tafereel is een herinnering aan de zigeunerwagens die vroeger door Andalusië trokken. Op zondagochtend wordt de mooist versierde wagen gekozen. De winnaar heeft de eer om de Maagd terug te begeleiden naar de San Juan Bautista kerk in Coín.
Dopen in de rivier Pereilas
Een van de meest pittoreske delen van de Romería is de rivier Pereilas. Waar de pelgrims en hun dieren rusten en water nemen aan de rivier. Het was ooit traditie om iedereen die zijn eerste pelgrimstocht maakte te dopen in deze rivier. Men geloofde dat ze dan gezegend zouden worden door de Maagd Maria.
Zang en dans
De pelgrims gaan gekleed in traditionele kledij. Zingen en dansen op sevillanas- en lichte flamencomuziek, terwijl de processie door het platteland trekt. Toch komen de festiviteiten pas echt op gang als iedereen is aangekomen op de kleine witte hermitage tussen de olijf- en sinaasappelboomgaarden. Eerst zal iedereen in een constante stroom door de kapel gaan en zijn toewijding aan het iconische beeld te tonen. Zodra de religieuze plichten zijn vervuld, is het tijd voor het grote feest. Deze viering gaat door tot in de kleine uurtjes. En wordt alleen onderbroken voor de mis ter ere van de Maagd Maria. Het heilige beeld wordt daarna op de schouders van de pelgrims gehesen, die vervolgens aan een stille optocht beginnen.
Een unieke ervaring