Blog

Meer dan 40 processies tijdens Semana Santa in Málaga

Meer dan 40 processies tijdens Semana Santa in Málaga

Tijdens de heilige week voor Pasen beter bekend als “Semana Santa” zijn er meer dan 40 processies in Málaga te bewonderen. In Andalusië zijn het de belangrijkste vieringen van het jaar.

Tijdens de processies wordt het lijdensverhaal over de dood en wederopstanding van Jezus Christus herdacht. Dit verhaal wordt uitgebeeld met de beelden van een Christus of een Maria op de grote tronen (tronos).

Málaga wordt in de heilige week overgenomen door duizenden mensen die vieringen met eigen ogen willen zien.

Broederschappen in Malaga

Er is een belangrijke en prestigieuze rol weggelegd voor de broederschappen (Cofradías) en Malaga telt er wel meer dan 40.

De leden van het broederschap zullen tijdens een processie een ‘trono’ dragen gehuld in lange pijen met hun herkenbare eigen kleuren. Met de ‘trono’ lopen ze door de straten en het centrum van Malaga. Iedere processie heeft zijn eigen route afhankelijk van de kerk van de broederschap maar één ding hebben ze allemaal gemeen ze gaan via de Alameda Principal en hieruit via Calle Marqués de Larios. Ze zullen ook allemaal de tribune op Plaza de la Constitucion aandoen. Sommige processies duren hierdoor meer dan 7 uur.

De tronos in Malaga variërend van een paar duizend kilo tot ruim 5.000 kilo van de Virgen de la Esperanza, de zwaarste trono met maar liefst 250 dragers.

Langs de smalle straten, bochten, stoepranden vragen veel concentratie, samenwerking en de nodige vaardigheid van de dragers. De dragers dragen urenlang de zware troon op hun schouder. Het is een vorm van boetedoening.

Voor de tronos loopt de opzichter (capatraz) en dirigeert hij de dragers. Hij geeft signalen met een bel voor een rustpauze en de verderzetting aan.

De tronos worden vooraf gegaan door zogeheten boetelingen of Nazarenos. Ze zijn herkenbaar aan hun lange puntmutsen. De  puntmutsen verbergen echter de identiteit van de boetelingen die daarmee onherkenbaar zijn voor het publiek.

Enkele hoogtepunten tijdens Semana Santa of de Goede Week

De meeste processies zijn op Palmzondag, normaal 9 stuks. Witte donderdag en Goede Vrijdag zijn de meest populaire dagen. Dit vanwege de bijbelse betekenis van deze dagen en de bijzondere processies op deze dagen.

Palmzondag

Antonio Banderas loopt ieder jaar mee met de processie van zijn broederschap Lagrimas y Favores, tot voor kort ook als drager.
Hij droeg tijdens de processie de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten.

Witte donderdag

Vanuit Melilla komt in de haven van Malaga de “La Legion” aan. Marcherend kom de eenheid met zingende soldaten voorbij. Opvallend is dat er een geit meeloopt, de mascotte van La Legion.Tijdens de processie zingen de soldaten het ‘Novio de la Muerte’ (bruidegom van de dood). Deze processie is een enorme publiekstrekker.

Goede vrijdag

In de nacht is de laatste processie van Servitas. Een bijzondere belevenis. De lichten in het historisch centrum worden uitgezet. Het kaarslicht van de processie zorgt voor een bijzondere verlichting.

Paaszondag

Nog één laatste processie, maar dan met de leden van alle aangesloten broederschappen bij elkaar.

 

Semana Santa in Malaga, Coín of andere Andalusische dorpen en steden het zal een grote indruk op je maken.

Finca La Toronja is ideaal gelegen om de processies in Coín mee te maken. Een tiental minuten te voet naar het oud centrum. Wil je toch liever de processies mee maken in Málaga dan moet je de wagen buiten het centrum parkeren zoals bij Plaza Mayor en het openbaar vervoer nemen.

Deel dit bericht