Blog

Oudejaarsviering in Andalusië

Oudejaarsviering in Andalusië: 12 Druiven en rood ondergoed brengen geluk

De oudejaarsviering in Andalusië is een magische gebeurtenis waar de lokale bevolking samenkomen om het nieuwe jaar in te luiden met unieke tradities. Twee van de meest opvallende rituelen zijn het eten van 12 druiven en het dragen van rood ondergoed. In deze blog ontdekken we de diepere betekenis achter deze tradities en waarom ze zo belangrijk zijn binnen de Andalusische cultuur.

Het eten van 12 druiven

Op het moment dat de klok middernacht slaat, begint de Andalusische bevolking met het eten van 12 druiven, één druif voor elke slag van de klok. Deze traditie symboliseert geluk en voorspoed voor het komende jaar. Het doel is om elke druif in één hap op te eten. Terwijl men bij elke druif een wens doet. Deze uitdaging vereist timing en geluk. Wie erin slaagt om alle druiven op te eten voordat het nieuwe jaar begint, wordt beloond met een jaar vol geluk en voorspoed.

Het dragen van rood ondergoed

Een andere fascinerende traditie in Andalusië is het dragen van rood ondergoed op oudejaarsavond. Rood wordt beschouwd als een kleur vol passie, energie en geluk. Het dragen van rood ondergoed tijdens de overgang van oud naar nieuw jaar wordt verondersteld om geluk en liefde aan te trekken voor het komende jaar. Voor velen is het dragen van rood ondergoed een persoonlijk ritueel dat hoop en positieve energie met zich meebrengt.

De oorsprong van de tradities

De traditie van het eten van 12 druiven vindt zijn oorsprong in de late 19e eeuw in Spanje.  Het idee was om overtollige druiven te verkopen door ze te promoten als een middel om geluk en voorspoed te brengen. Al snel verspreidde deze traditie zich over het hele land en werd het een populaire praktijk voor oudejaarsavond.

Het dragen van rood ondergoed heeft ook een interessante achtergrond. Het wordt geassocieerd met passie en liefde. Hoewel de exacte oorsprong van deze traditie onbekend is. Wordt algemeen aangenomen dat het teruggaat naar oude volkslegendes en bijgeloof.

De betekenis achter de rituelen

Voor de Andalusische bevolking overstijgen deze tradities hun rituele karakter. Ze symboliseren hoop, geluk en positieve verandering voor het komende jaar. Het eten van 12 druiven en het dragen van rood ondergoed zijn manieren om het nieuwe jaar met optimisme en vreugde te beginnen. Deze tradities brengen de gemeenschap samen en versterken de banden tussen familie en vrienden.

Niet te missen

De oudejaarsviering in Coín is een kleurrijk en betoverend evenement. Waarbij de Andalusische bevolking samenkomt om het nieuwe jaar te verwelkomen met unieke tradities. Het eten van 12 druiven en het dragen van rood ondergoed zijn symbolische rituelen die geluk, voorspoed en liefde beloven voor het komende jaar. Deze tradities weerspiegelen de hoop en het optimisme diep geworteld binnen de Andalusische cultuur. Dit allemaal te beleven op 10 minuten wandelen van onze B&B Finca La Toronja

 

Deel dit bericht