Blog

2 white villages close to Coín

Ontdek Monda en Guaro, 2 witte dorpen kortbij Coín in Andalusië

In de dichte omgeving van Coín liggen Guaro en Monda, 2 typische Andalusische witte dorpen (pueblos blancos) elk met hun eigen bezienswaardigheden.

Monda, een pittoresk Zuid-Spaans wit dorp

Na amper 10 minuutjes rijden bereik je vanuit jouw Bed & Breakfast Finca La Toronja in Coín het prachtige witte dorpje Monda. In 1971 kreeg Monda de unieke titel ‘pittoreske plaats’. De magie van deze plek en de unieke aantrekkelijkheid van dit pueblo blanco nemen je mee terug in de tijd.

Tijdens een wandeling door het historische centrum van het witte dorp Monda zul je regelmatig verrast opkijken en overal zal je interessante details ontdekken zoals gravures op de muren van de huizen, of boven deuren en ramen.

Typisch Andalusische oude (drinkwater)fonteinen

Je komt tijdens jouw wandeling door Monda langs vele oude (drinkwater)fonteinen waar je nog altijd je dorst kunt lessen. Sommige fonteinen werden door lokale vrouwen gebruikt voor het op de hand wassen van hun kleren.

Monumenten rondom Monda

Vlak buiten Monda ligt een belangrijk Andalusisch monument: ‘El Cavario’. Dit is een altaar dat in de 17e eeuw gebouwd werd. Het is gemaakt van speciale verharde klei die helemaal wit gewassen is. Het werd afgewerkt met drie kruisen.

De vele openingen in de structuur van ‘El Cavario’ zijn voorzien van allerlei verschillende vormen en kleuren. Ze lijken steeds te veranderen onder invloed van het tijdstip en de lichtinval. Niet ver van ‘El Cavario’ ligt ook nog een goed bewaard deel van een Romeinse weg.

Monda heeft een strategische ligging binnen Andalusië

Monda heeft een heel strategische ligging halverwege de vallei en de bergen. Het prachtige witte dorp wordt omringd door terrassen met verschillende groenten en fruit en grote percelen landbouwgrond. Het ‘witte’ uitzicht van dit pueblo blanco komt zo nog beter tot uiting.

Het kasteel van Monda staat hoog boven de vallei, zodat je van de wijde omgeving kunt genieten. Door deze strategische ligging heb je een fantastisch uitzicht op de mooie Andalusische Guadalhorce-vallei.

 

Guaro – Duurzame landbouw aan de voet van het Andalusische gebergte

Na een kleine 20 minuutjes rijden vanuit B&B Finca La Toronja bereik je een ander mooi wit dorp (pueblo blanco), met name Guaro.

Guaro is een dorpje aan de voet van een bergketen die verbonden is met de Sierra de las Nieves, die door de UNESCO erkend is als biosfeerreservaat.

 Het is ook een plek midden in Andalusië waar nomaden zich in het verleden besloten te gaan vestigen vanwege de schoonheid en de mogelijkheden van de omgeving.

Wat je zeker moet zien in het witte dorp Guaro

Niet alleen de omgeving van Guaro is mooi. Ook het witte dorp zelf herbergt talloze pareltjes die een bezoekje waard zijn. Verschillende miradors (uitzichtpunten) bieden een panoramisch uitzicht op de velden rond Guaro.

Met zijn olijfbomen en amandelbomen tegen een achtergrond van gebleekte witte huizen is dit een typisch voorbeeld van de mediterraanse stijl, die zo kenmerkend is voor Andalusië en de Pueblos Blancos.

Een prikkeling voor jouw zintuigen

Een wandeling door de smalle dorpsstraten van Guaro biedt je de kans om een idee te krijgen hoe het leven in dit soort Andalusische dorpen is. Je zintuigen worden geprikkeld door de typische Zuid-Spaanse geuren en kleuren, je ziet de mensen in hun dagelijkse omgeving.

Traditionele feesten in Guaro

Elk jaar op 3 mei viert Guaro de ‘Día de la Cruz’ (Dag van het Kruis). Je ontdekt dan een prachtige, veelkleurige en typisch Andalusische processie van de kerk van San Miguel naar La Ermita (Hermitage), terwijl ze een kruis dragen dat volledig met bloemen is versierd. Deze route biedt je een spectaculair panoramisch uitzicht op het platteland rond Guaro, de Sierra de las Nieves en de vallei van de Guadalhorce.

In september heeft het bekende feest ‘La Luna de Mora’  het dorp Guaro in haar greep. De nauwe straatjes zijn dan sfeervol verlicht met theelichtjes. Duizenden mensen komen tijdens dit feest vanuit Malaga en ver daarbuiten uit heel Andalusië genieten van dit feest. Je moet dit typisch Andalusische feest met zijn unieke sfeer echt ook eens meemaken! En uiteraard is B&B Finca La Toronja in Coín daarvoor jouw ideale uitvalsbasis.

 

 

 

Deel dit bericht