Blog

finca la toronja - groentetuin

Hoe een bestaande fruitgaard ombouwen tot een groentetuin en fruitgaard?

Hoe een bestaande fruitgaard ombouwen tot een groentetuin en fruitgaard? Welke methodes gebruiken? Hugelcultuur? Permacultuur?  Verhoogde groente bakken? Oyas?

Toen op 20 maart 2020 in Spanje de harde lockdown begon door de gekende C-situatie zaten we plotseling zonder gasten en problemen om aan vers voedsel te geraken. Harde lockdown, uitgevochten rekken in de warenhuizen, enz.…

Door deze situatie hadden wij plotseling veel tijd om na te denken over het verder moest. Wij hadden een fruitgaard van 1.600 m² ter onze beschikking en van hieruit zijn wij gestart. Gelukkig hadden wij al kennis van hoe we groenten en kruiden moesten kweken. Plannen gemaakt voor zelfvoorziening, geen zin om naar de winkel te gaan met halflege schappen en politiecontroles.

Hugelkultur? Permacultuur? Verhoogde groentebakken of niet?

Zo zijn wij begonnen met verhoogde groentebakken aan te leggen, compost te maken, het bestuderen van permacultuur en hugelkultur. Na twee jaren van intensief onderzoek, te leren en te verbeteren van het kweken van groenten. Permacultuur lukt heel goed, Hugelkultur vergt een beetje langer tijd, minimum drie jaar om te bewerken. De verhoogde groentebakken zijn een succes doordat de grond op bepaalde plaatsen keihard zijn door de warmte en droogt niettegenstaande de bewerking met natuurlijke meststof en compost.

Waterbeheer in een groentetuin met Oyas.

En aan doende leert men, zo zijn wij vorig jaar begonnen met een tactiek om de vochtigheid te reguleren in de bodem heel belangrijk daar er heel weinig regen valt en het heel warm of heet kan zijn. Zo zijn wij ook begonnen met oyas (een manier van waterbeheer die de Romeinen gebruikten) te werken. Deze leveren een besparing op van 70 % aan van waterverbruik. De eerste resultaten waren positief zodat wij nu verder deze weg opgaan. Dit jaar breiden wij de groentetuin nog verder uit, komen er nieuwe fruitbomen zoals abrikozen, mango en worden de oude bomen weggedaan, bloemen geplant speciaal om de bijen aan te trekken die zullen zorgen voor de bestuiving van de fruitbomen en de groentjes. Ondertussen hebben we onze grond van de tuin verrijkt met paardenmest. In bepaalde delen van onze tuin beginnen te experimenteren met karton en stro om de grond te beschermen tegen de uitdroging door de warmte. Het karton en het stro regulieren de vochtigheid van de bodem. Met succes want bij het verwijderen van het stro en bewerken van de grond vinden we veel regenwormen terug.

Biologisch gekweekte groenten.

Puur natuur geen enkel chemisch product. Zo kweken wij ondertussen aubergines, tomaten, kersttomaten, pepers, paprika’s, courgettes, venkel, prei, aardappelen, zoete aardappelen, pastinaak, kolen, …… Vorig jaar hadden bv 100 kilo aan zoete aardappelen en andere groenten bij de vleet.

Wat een gezondheidscrisis al kan teweegbrengen. Het positieve is dat het experimenteren met kweken van groenten en fruit ons geen windeieren heeft gelegd. Niet alleen wij maar ook onze gasten van B&B Finca La Toronja kunnen genieten van de verse gekweekte producten.

Deel dit bericht