Blog

El caminito del rey

3 prachtige bezienswaardigheden nabij El Caminito del Rey

Vele gasten boeken de wandeling “ El Caminito del Rey” maanden op voorhand. Maar hier in hun verblijf bij ons inB&B Finca La Toronja staan ze er weinig bij stil wat er allemaal in de omgeving van de wandeling te ontdekken is. Alora, Ardales, ruïnes van Bobastro, de stuwmeren van de Guadalhorce zijn zeker een bezoek waard. Allemaal te bezoeken binnen een straal van 26 km.

Álora, waar de typisch Andalusische sfeer heerst. 

Álora is gelegen tussen drie grote rotsen aan de rivier de Gaudalhorce en vanaf de ruïnes van het Moorse kasteel heb je een prachtig uitzicht over de vallei van Guadalhorce.

Dit dorp straalt de typische Andalusische sfeer uit. De ene plaats is nog mooier dan de andere. Hier hoef je maar over straat te lopen om te begrijpen waarom dit een echt Andalusische dorp is.

Bezienswaardigheden en monumenten:

  • Kasteel van Álora: Het kasteel is een Arabisch fort gelegen op de Cerro de las Torres met een oorsprong die teruggaat tot de Fenicische tijd.
  • Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Incarnatie: Gelegen aan de Plaza Baja, is het een van de meest opvallende monumenten van het dorp, samen met het Arabische pracht. Het is de grootste kerk in de provincie na de kathedraal van Malaga en tweede oudste kerk van heel Spanje.
  • Klooster en Kluis van Nuestra Señora de Flores: Gelegen op 2 km van het centrum van het dorp, vanuit deze plaats kan je genieten van een prachtig landschap van de provincie, waaronder de Sierra de Abdalajís en El Torcal.
  • Monument “Cante por la Malagueña”: een moment gewijd aan flamencomuziek gebouwd met brons, ijzer en steen. Eerbetoon aan een variant van de flamencostijl genaamd “La malagueña” die werd geboren in de regio van Álora.

Ardales, grotschildering van Gran Cierva.

Als je de stad Ardales binnenrijdt zal het omliggende landschap allereerst je aandacht trekken. Van de stuwmeren van Guadalhorce tot de spectaculaire El Caminito del Rey, de fantastische omgeving is niet te missen. Het de belangrijke archeologische vindplaatsen is ook het vermelden waard.

Bezienswaardigheden en monumenten:

  • Castillo de la Peña: Het kasteel van la Peña is het meest karakteristieke monument in Ardales. Het dateert uit de 9e-eeuw en was getuige van de opstand van Omar Ben Hafsun tegen de kalief van Cordoba.
  • Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios: In de buurt van het kasteel ontdek je deze 15e-eeuwse Mudejar-kerk, het belangrijkste religieuze monument in de stad.
  • Stedelijk museum voor geschiedenis en tradities van Ardales:  heeft een hal die volledig is gewijd aan de grot van Ardales en de paleolithische kunst. De prehistorische grot van Doña Trinidad Grund (ontdekt in 1821) is een andere must-see van Ardales en zijn omgeving. De meest beroemde grotschildering is die van de Gran Cierva (het grote hert), geschilderd in het zwart met uitzondering van een rode punt waar haar hart hoort te zijn.

Ruines van Bobastro, gelinkt aan de opstand van Hafsun.

Het rotsgebied van Bobastro ligt op 13 km van Ardales. 

Haar geschiedenis is sterk gerelateerd aan de opstand van Omar Ben Hafsun, die een afstammeling was van een Visigot wiens grootvader was bekeerd tot de islam. In Bobastro smeedde hij zijn plannen om de kalief van Cordoba omver te werpen. Vanwege de bekering van Omar Ben Hafsun tot het christendom, beschikt deze stad over de resten van een kerk uit de 9e eeuw. Het is de enige kerk van Mozarab die bewaard is gebleven in de tijd van Al-Andalus.

De stuwmeren van Guadalhorce

Als je van wandelen houdt dan raden we je aan om de 7 km lange wandelroute langs de stuwmeren van Guadalhorce te volgen. Qua landschap is het de meest aantrekkelijke route van het gebied, omdat het verschillende reservoirs en meren heeft. Dit is overigens vertrekpunt naar de Gaitanes-kloof, waar zich de gerenoveerde Caminito del Rey bevindt.

Deel dit bericht