Blog

El Torcal de Antequera – een fantastische rotswereld

El Torcal is het eerste beschermde natuurgebied in Andalusië (1929). Hier doorkruisen we een gebied met vreemde rotsformaties. Vele prikkelen onze fantasie en laten zien wat de kracht en de werking van geologische processen zijn.


El Torcal, een van de meest indrukwekkende karstlandschappen van Spanje

Maar hoe zijn deze uit verschillende lagen bestaande, grillige vormen eigenlijk tot stand gekomen? Het hele gebied bestaat bijna uit grote kalkrotsen uit het jura (karstregio). Vanwege hun structuur zijn het jura- en kalkgesteente onderhevig aan erosie. De kalklagen van de rotsen zijn echter uit diverse minerale kalksoorten samengesteld en daarom zijn ze ook niet allemaal even bestand tegen vorst en typische verwering van karst. Getuigen daarvan zijn de kalkplaten (borden), die op elkaar lijken gestapeld.


Bijzondere vormen

De rotsen in El Torcal nemen door dit proces de vreemdste vormen aan, zoals dieren en spookjesfiguren. El Torcal is een reusachtig, bijna 1.200 ha groot rotslabyrint, dat als een grote, ronde tafel opvalt in de omgeving. Het hoogste punt ligt op 1336 meter hoogte. El Torcal is al van veraf te zien, zelfs vanuit onze tuin in Finca La Toronja.

Door de grillig gevormde rotsen en goed begaanbare paden is het natuurgebied zeer geschikt voor kinderen. Zij vinden de avontuurlijke wandeling tussen de rotsen vaak magisch. Onze zoon Tim was in volle bewondering van dit bijzondere landschap. Wij komen hier nog vaak met hem en nog steeds blijft hij zich verwonderen.


Rijkdom aan diersoorten, met name vogels

Wat betreft de fauna hier: naast steenbokken zijn er ook wilde zwijnen, dassen, wilde katten en vossen te zien. In 1989 kreeg het natuurgebied de status van natuurreservaat, vanwege de rijkdom aan flora en fauna. Er is toen ook een vogel beschermingsgebied ingesteld, vanwege het indrukwekkend aantal verschillende vogelsoorten, zoals de vale gier, valk en de koningsadelaar.


Verschillende routes door het natuurgebied

Vanaf het informatiecentrum zijn er verschillende routes uitgezet, afhankelijk van de duurtijd. Vroeger waren er vaste routes, maar recentelijk zijn de routes aangepast, rekening houdend met de weersomstandigheden. De paden zijn goed begaanbaar en de routes zijn nooit langer dan 5 km. Hierdoor is een wandeling ook goed te doen met kinderen.


Bereikbaarheid vanaf Finca La Toronja

El Torcal is bereikbaar via 2 verschillende routes vanuit Finca La Toronja. Je hebt de snelle route (A-357 & AP46) via de autosnelwegen naar Málaga en dan richting Antequera. Of je neemt de route via Alora en Valle de Abdalaijs, die zeker de moeite waar is omdat je door diverse landschappen rijdt en deze route je ook prachtig zicht biedt op het Andalusische binnenland.

Deel dit bericht